Dölj ditt besök

Dina besök på olika webbsidor sparas i webbläsaren. För att dölja vilka webbsidor du har besökt kan du radera historik och lagrade sidor i din webbläsare. Hur du raderar historiken beror på vilken webbläsare du använder och om du använder dator, mobil eller surfplatta.

OBS! Även om det efter rensning inte kommer att synas vilka sidor du har besökt, så finns det en möjlighet att någon annan person som regelbundet använder datorn kan se att en rensning har gjorts.

Generella tips:

Öppna webbläsaren och gå till menyn. På en mobil eller surfplatta brukar menyn vara i botten av webbläsaren. På en dator brukar menyn vara uppe i högra hörnet. Menyn brukar ha en av följande symboler:

  • tre prickar
  • tre streck
  • en öppen bok
  • ett kugghjul

Klicka på ordet ”historik” eller ”säkerhet” eller en symbol som ser ut som en klocka när du har öppnat menyn. Då brukar det komma upp en lista med sidorna du har besökt.

Du kan ta bort all information, eller välja själv vilka sidor du vill ta bort. Det gör du genom att markera sidorna du vill ta bort innan du klickar på radera eller ta bort.

Vissa webbläsare ger dig några alternativ på vad för typ av information som ska tas bort. Kryssa i webbhistorik om du vill ta bort alla sidor du har varit inne på.

Surfa utan att spara information

Genom att välja vad som kallas privat surfning, InPrivate-surfning eller ikognitofönster så kan du surfa utan att informationen om vilka sidor du besöker sparas. Då behöver du inte rensa webbhistoriken.

Du kommer åt privat surfning genom att gå till menyn på webbläsaren. På vissa webbläsare kommer privat läge upp direkt i menyn, på vissa måste du välja inställningar för att sedan kunna välja privat läge.

Använder du Safari behöver du inte gå in i menyn. På telefon eller surfplattan trycker du på nytt fönster-ikonen (två fyrkanter som ligger på varandra) och välj sedan läget ”privat”. På dator trycker du på ”arkiv” högst upp och sedan ”nytt privat fönster”.