Möt personalen på Kvinnofridslinjen

Dygnet runt finns personal på plats vid telefonerna för att lotsa och stödja kvinnor som försöker hitta en väg till ett liv utan våld. De får ta emot förvirring och trötthet, skuld och oro, frågor och funderingar. Men också lättnad och hopp.

Möt några av de anställda på Kvinnofridslinjen i tre intervjuer.

Barnmorskan: Sår frön till förändring

Efter över trettio år som barnmorska ville Gertrud göra något nytt. Hon lämnade förlossningen och familje-BB i Uppsala för att istället börja arbeta på Kvinnofridslinjen.
– När stödet och råden vi ger leder till en förbättring, då ger det kraft, säger hon.

Läs hela intervjun

Socionomen: Ett samtal kan vara avgörande

Socionomen Diana är av de anställda som har arbetat på Kvinnofridslinjen sedan starten 2007. Med sin bakgrund inom socialtjänsten har hon stor erfarenhet av att möta våldsutsatta kvinnor. Hon betonar vikten av ämneskompetens, och det var bland annat viljan till mer kunskap som gjorde att hon sökte sig till Kvinnofridslinjen.
– Jag vill arbeta med kvinnor som utsätts för våld, och hjälpa dem att bli starka och klara sig själva. Jag har länge varit intresserad av våldsfrågor och ville ta del av den kompetens som finns på NCK, säger Diana.

Läs hela intervjun

Sjuksköterskan: Inte alltid råd som behövs

Sjuksköterskan Anna lockas av de sociala delarna av sitt yrke – att få diskutera och resonera tillsammans med patienten. På Kvinnofridslinjen är samtalet i centrum och där ställs hon också inför andra utmaningar än i sitt övriga arbete. Förutom på Kvinnofridslinjen arbetar hon på Akademiska barnsjukhuset, på en vårdavdelning och en mottagning.
– Arbetet på Kvinnofridslinjen är annorlunda. Som sjuksköterska letar man ofta efter en snabb, fungerande lösning för patienten, men någon sådan går det sällan att hitta för kvinnorna som ringer till oss på Kvinnofridslinjen.

Läs hela intervjun