Sexuella övergrepp

I lagen är det tydligt vad som är en våldtäkt. Sex ska vara frivilligt, om det inte är det så är det olagligt.

Men när man själv hamnar i en sådan situation, till exempel efter en fest eller tillsammans med någon som man känner kan gränserna upplevas som mindre tydliga för många. Förväntningar, tjat och hot kan också göra det svårt att stå emot. Och det kan vara svårare än man tror att säga nej. Men ordet nej är inte avgörande. Om någon märker att du inte vill ha sex ska den respektera detta. Att ha sex med någon som inte vill det är dessutom kriminellt.

Ingen får tvinga dig till sex

Det är viktigt att komma ihåg att ingen får tvinga någon annan till sex. Det spelar ingen roll vad som hänt innan, vad du har gjort eller sagt, eller vad andra vill. Du har alltid rätt att bestämma över dig själv, din kropp och vad du ska vara med om. Detta gäller även om övergreppet inte är något som en domstol skulle kalla en våldtäkt.

Utgå från din egen upplevelse. Om du tycker att det är fel så är det fel. Och kom ihåg att den som verkligen respekterar och bryr sig om dig inte vill att du ska ha sex mot din vilja. Sex ska vara ömsesidigt och frivilligt.

Hos Kvinnofridslinjen kan du få professionellt stöd

Om du har varit med om att ha sex mot din vilja är det bra att få prata med någon om det. Det är viktigt att den som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp inte lägger skulden på sig själv. Hur man reagerar kan vara mycket olika, men det är viktigt att veta att det finns hjälp att få.

Du är alltid välkommen att ringa till Kvinnofridslinjen för att få stöd och råd. Även den som är orolig för en vän eller anhörig får gärna ringa.

Läs mer om sexuella övergrepp i NCK:s kunskapsbank