Frågor och svar om våld

Fråga: Jag har lämnat en kille som bestämde över allt. Vilka kläder jag skulle ha, vilka jag fick umgås med, om jag fick träffa min familj eller inte. Han brukade kalla mig för elaka saker. Han var också våldsam och slog mig. Nu har jag lämnat honom och mår bättre, men blir ibland ledsen och deprimerad. Jag har berättat en del för mina kompisar, men de vet inte allt. Kan jag ringa till er?

Svar: Det är bra att du vill och kan prata om det som hänt. Att ha levt i en relation där du varit rädd och isolerad sätter sina spår. Du mår bättre nu, men du behöver få prata om det som har hänt. Om du ringer till Kvinnofridslinjen kan du tala med personalen i telefonen om din situation och få stöd. Om du vill kan du också få råd om vart du kan vända dig för att få mer stöd på din hemort.

Fråga: I lördags kväll var jag på en fest och träffade en kille som jag dansade med en del under kvällen. Kvällen slutade på ett sätt som jag inte ville och jag känner mig utnyttjad. Han slutade inte fast jag sa ifrån och jag blev så rädd att jag inte klarade av att göra motstånd. Jag minns inte så mycket av händelsen men mår väldigt dåligt av det. I dag har jag varit på akutmottagningen och de har undersökt mig och tagit prover. Jag är rädd att jag fått någon sjukdom och undrar vad som händer efter sjukhusbesöket.

Svar: Det du beskriver är inte något ovanligt. När man känner sig i underläge och är rädd kan kroppen reagera med att stänga av alla känslor och handlingar, och då kan man inte göra motstånd. Det är en skyddsmekanism som man inte själv kan styra över. Det är likadant med minnet, händelsen förträngs och göms undan för att man ska klara av att gå vidare. Det som hände var inte ditt fel. Om du har sökt sjukvården efteråt har de troligen tagit infektionsprover och en del andra prover vid undersökningen. Provsvar får du vid ett återbesök som du antingen kallas till eller redan har fått en tid för. Du kanske också behöver samtalsstöd hos en kurator eller någon annan. Du kan ringa Kvinnofridslinjen för stöd och för att diskutera olika alternativ.

Fråga: Min dotter utsattes för en våldtäkt för ett par månader sedan. Hon har polisanmält och varit hos en gynekolog. Hon vill inte prata med mig om det som hänt, utan säger bara att allt är bra. Jag är så orolig för henne och rädd att det ska hända igen. Det har påverkat mitt liv i hög grad och jag har svårt att sova.

Svar: Som anhörig påverkas man naturligtvis om det händer något i familjen. Din dotter kanske har det stöd hon behöver och vill av olika skäl inte prata om det som har hänt med dig. Men du kan behöva prata om det här med någon, kanske via din vårdcentral eller företagshälsovården. Du kan ringa Kvinnofridslinjen för att få stöd och för att prata om din situation.

Fråga: Vem ska jag kontakta om jag behöver ett skyddat boende? Jag har hund och blir det akut måste jag ta med hunden om jag inte hinner ordna det på annat sätt.

Svar: Om du kontaktar Kvinnofridslinjen kan du få veta var det finns skyddade boenden och också få veta om det går att ta med hunden. Både kommuner och frivilligorganisationer har skyddade boenden att erbjuda. Det finns också frivilligorganisationer som kan ta hand om ditt husdjur om du behöver bo på ett skyddat boende.

Fråga: Min mamma lever med en man som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt sedan flera år. Hon är rädd för honom och varken vågar eller orkar göra något åt sin situation. Vad kan jag som anhörig göra för att hjälpa henne?

Svar: Du undrar vad du som anhörig kan göra. Du kan ta till exempel ta reda på vilket stöd som finns på orten i form av till exempel kvinnojour, skyddat boende och liknande. Sedan är det viktigt att du visar att du bryr dig om henne och att du kan ställa upp den dag hon behöver och vill ha din hjälp. För att orka och klara förändringen behöver din mamma kanske stöd i form av en samtalskontakt, kanske av en kurator på vårdcentralen eller genom företagshälsovården. Både du och din mamma kan kontakta Kvinnofridslinjen för att få stöd och råd.

Fråga: Jag orkar inte prata med er i telefon, utan skulle hellre vilja mejla eller chatta. Går det?

Svar: Av säkerhets- och sekretesskäl kan man inte ha kontakt med personalen på Kvinnofridslinjen via e-post eller chatt, utan endast genom telefon. Personalen har stor erfarenhet av att samtala i telefon med människor i svåra situationer, och du behöver inte ha någon konkret fråga för att ringa. Du bestämmer själv vad du vill berätta och kan avsluta samtalet när du vill. Du kan vara anonym. Kvinnofridslinjen har öppet dygnet runt, året runt för att det ska gå att ringa när det passar dig bäst.

Fråga: Jag har haft en relation med en man som misshandlade mig. Jag har lämnat honom, men problemet är att jag fortfarande påverkas av det som varit och har svårt att glömma det. Jag har inte berättat om det här för någon.

Svar: Du har varit utsatt för misshandel som fortfarande påverkar dig vilket inte alls är konstigt. Det är ett trauma att vara utsatt för våld och du behöver kanske hjälp att bearbeta detta för att kunna gå vidare. I samband med separationen kanske du hade någon kontakt som du kan återuppta, eller så kan du söka hjälp och stöd nu. Ring gärna Kvinnofridslinjen. Vi kan ge dig stöd och information om vart du kan vända dig för att få hjälp där du bor.

Fråga: Jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp för två år sedan. Kan jag ringa Kvinnofridslinjen?

Svar: Ja. Det är inte ovanligt att det tar tid att förstå och våga prata om det man har varit med om. Ibland väcks känslor kring övergreppet av andra händelser i livet som exempelvis i en nuvarande sexuell relation eller att man hör talas om någon annan som blivit våldtagen. Om du vill kan du fortfarande göra en polisanmälan. Av oss på Kvinnofridslinjen kan du få information om vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp. Du kan också ringa till oss om du vill fråga om något som har med våldtäkten att göra eller om du bara vill prata.

Fråga: Min man har aldrig skadat mig allvarligt fysiskt. Men han säger att han ska slå ihjäl mig. Jag är rädd. Är det våld?

Svar: Ja. Att bli hotad till livet av sin partner är psykiskt våld och en kriminell handling. Du kan ringa till oss på Kvinnofridslinjen om du vill prata med någon om vad du har varit med om. Vi kan också ge dig information om vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp eller om hur man polisanmäler.

Fråga: Min sambo får ibland raseriutbrott. Han har kastat mig i väggen, dragit mig i håret och har slagit sönder mina saker när barnen sett på. Nu är jag orolig för barnen. Kan jag ringa Kvinnofridslinjen?

Svar: Ja, det kan du. Det du har blivit utsatt för är våld. Barn som bevittnar våld är också brottsoffer och våldet har direkt betydelse för dina barns hälsa och välbefinnande. Du kan ringa till oss på Kvinnofridslinjen om du vill tala med någon om din och dina barns situation. Av oss kan du också få information om var du och dina barn kan få stöd och hjälp.

Fråga: Min före detta pojkvän filmade när vi hade sex. Nu har han lagt ut filmen på nätet. Vad ska jag göra?

Svar: Att lägga ut en film på nätet med känsligt innehåll mot din vilja är ett brott som du kan polisanmäla. Ring gärna till Kvinnofridslinjen så att du får möjlighet att diskutera situationen, vad du kan göra och vem eller vilka som kan vara ett stöd för dig.

Fråga: Min tjej är svartsjuk och talar illa om nästan alla jag känner. Utåt sett är vi det perfekta lesbiska paret. Men hon har ett totalt övertag. Det är hon som är smart och har ett bra jobb. När jag har en egen åsikt hånar hon mig och när jag gör saker på mitt sätt blir det nästan alltid fel. Jag känner mig värdelös. Det känns som hon ser ner på mig fast hon säger att hon älskar mig och att hon inte kan leva utan mig. Sedan ett år tillbaka har det hänt flera gånger att hon har gett mig en örfil eller knuffat mig hårt när vi har bråkat. Det händer alltid när jag har sagt något fördelaktigt om någon annan eller när jag har sagt emot henne. Nu vågar jag knappt säga någonting längre. Hon blir så himla arg. Jag vet inte vad jag ska göra.

Svar: Det du berättar är att din tjej utsätter sig för både fysiskt och psykiskt våld. Resultatet är att du känner dig ”värdelös” och att du inte vågar uttrycka dig längre på grund av hennes ilska. Din tjej kontrollerar dig genom att använda våld som får dig att inte säga vad du tycker. Det du berättar om är allvarligt och utmärkande för våld i nära relationer. Situationen du lever i är destruktiv och du bör agera för att få en förändring. Ofta behöver man någon att prata med som kan vara till stöd och hjälp. Det är också viktigt att du har en utväg om våldet trappas upp ytterligare. Kvinnofridslinjen kan ge dig stöd och information om vart du kan vända dig för att få hjälp där du bor.

Fråga: Jag är gravid i sjunde månaden. För några veckor sedan grälade jag och min man. Han knuffade in mig i väggen så att jag föll omkull och stukade handen. Nästa gång när vi bråkade slog han mig i ansiktet och ringde till mina föräldrar och sa att jag var sinnessjuk och att de borde tacka honom som står ut med mig. Sedan sa han att jag skulle ut, sparkade mig i ryggen och låste mig ute mitt i natten. Min man har aldrig slagit mig förut. Nu säger han att det var ett misstag och att han bara skulle ”kolla” mig. Jag litar inte på honom längre. Är det rätt eller fel?

Svar: Det du har varit med om är allvarligt och innebär en risk för dig och barnet. Din nuvarande situation är inte säker och det är viktigt att det finns en beredskap om våldet fortsätter. Antingen kontaktar du någon myndighet som polisen, socialtjänsten eller barnmorskan på vårdcentralen. Om du inte vill det, berätta för någon vän eller släkting. Vi på Kvinnofridslinjen kan hjälpa dig att hitta alternativ.

Fråga: Min kusin kom till Sverige för ett halvår sedan och hon talar inte svenska. Hon får inte gå ut och hennes man slår henne. När jag träffade henne sist sa hon att hon inte kan leva så här. Jag sa att jag kunde hjälpa henne men hon är rädd och känner sig otrygg. Hon har inga pengar och hennes man har sagt till henne att hon inte kommer att klara sig utan honom. Finns det någon som kan hjälpa henne?

Svar: Din kusin befinner sig i en svår situation och det är bra att du försöker hjälpa henne. Det du berättar är allvarligt och din kusin bör få hjälp så fort som möjligt. Att utöva våld och begränsa någons rörelsefrihet är ett brott. Din kusin kan ta kontakt med exempelvis socialtjänsten eller polisen på orten där hon bor. Det finns också ideella organisationer som man kan vända sig till för hjälp och stöd. Ring till Kvinnofridslinjen, vi kan bland annat ge information om kvinnojourer där man talar flera olika språk och har specialkompetens i frågor som rör kvinnor som är nya i Sverige.

Fråga: Jag lever sedan många år tillbaka med en man och vi har ett barn tillsammans. Under alla dessa år har han försökt ändra på mig och mitt beteende. Om jag inte gör ”rätt” straffar han mig. Han kallar mig nedsättande saker och är våldsam. Han är inte snäll mot vårt barn heller. Jag är rädd att det blir värre om jag lämnar honom. Vad ska jag göra?

Svar: Det du beskriver är fysisk och psykisk misshandel. Det är viktigt att du och barnet inte skadas mer. Via socialtjänsten kan du få hjälp med boende. Det du utsatts för är brottsligt och det kan du polisanmäla. Du kan alltid ringa Kvinnofridslinjen för att tala om din situation och för att få information om var du och dina barn kan få stöd och hjälp.

Fråga: Jag undrar om man kan bli psykiskt misshandlad? Vad innebär det i så fall?

Svar: Ja, det kan man bli. Det innebär till exempel att du blir kallad för nedsättande saker, eller att du ständigt blir kritiserad. Det leder också många gånger till att självförtroendet bryts ner och att man lever i ständig rädsla. Ring gärna till oss på Kvinnofridslinjen för att få råd och stöd.

Fråga: Jag älskar trots allt min man och vill inte lämna honom. Vad är den bästa hjälpen för män som brukar våld?

Svar: Män som använder sig av våld i en nära relation behöver hjälp och stöd för att förändra sitt beteende. Din partner måste själv ta ansvar för sitt beteende och handlingar och en viktig förutsättning är att han själv vill få hjälp. Ring till oss på Kvinnofridslinjen för att få tips om olika lokala initiativ. Om våldet blir polisanmält och mannen senare döms, kan han få hjälp via Kriminalvården som har behandlingsprogram som är granskade och kvalitetssäkrade.