Laddar...

För unga

Vad är våld?

Många unga utsätts för våld i sin relation. Ofta tänker man på våld som slag eller sparkar, men det kan också vara andra former av kontroll eller skada. Våld kan vara att någon hotar dig, styr eller kontrollerar vad du gör, säger elaka saker eller pressar dig att göra något sexuellt fast du inte vill.

Digitalt våld

Digitalt våld är när någon kontrollerar eller trakasserar dig via mobilen eller sociala medier. Det kan vara att någon övervakar dig på snapkartan, går igenom din telefon eller läser dina meddelanden. Det kan också vara att någon bestämmer vem du får följa på sociala medier eller sprider bilder eller filmer på dig utan ditt godkännande. Om du känner dig pressad att alltid svara direkt, eller om någon skickar elaka meddelanden och inte slutar trots att du ber dem är det också exempel på digitalt våld.

Sexuellt våld

Sexuellt våld är när någon säger eller gör något sexuellt mot dig utan att du vill. Det kan vara att någon rör dig trots att du säger nej eller visar att du inte vill, eller om du blir tvingad att röra någon annan. Det kan också handla om att göra något sexuellt mot dig när du är full, drogpåverkad eller sover. Att fota eller sprida nakna bilder på dig, pressa dig att titta på porr eller tjata tills du går med på att ha sex är också exempel på sexuellt våld.

Fysiskt våld

Fysiskt våld är när någon skadar din kropp eller gör något som får dig att känna smärta eller obehag, till exempel genom att slå, knuffa eller orsaka blåmärken. Det kan vara allt från att någon drar i ditt hår, slår eller sparkar dig, till att hålla ett vapen mot dig. Fysiskt våld kan också vara att hålla fast dig så att du inte kan röra dig, eller att gömma saker du behöver för att kunna röra dig och må bra, som mediciner eller hjälpmedel.

Psykiskt våld

Psykiskt våld är när någon använder hot, kontroll eller kränkningar för att begränsa ditt liv och får dig att känna dig osäker, rädd eller värdelös. Ett exempel kan vara om någon hotar att skada sig själv eller dig om du slutar träffa personen, eller om någon hotar att avslöja något privat om dig. Kontroll kan också vara att någon håller koll på vad du gör, går igenom din telefon eller bestämmer vad du ska ha på dig eller göra på din fritid. Manipulation och elaka kommentarer, som att säga att du är dålig eller att allt är ditt fel, är också tecken på psykiskt våld.

Vi lyssnar om du vill berätta

Kvinnofridslinjen ger stöd och råd till dig som har utsatts för hot, kontroll, sexuella övergrepp eller annat våld av någon nära dig. Du kan också höra av dig till oss om du har frågor om våld eller om du är orolig för en kompis. Vi som svarar har särskild kunskap om våld i nära relation och erfarenhet av att ge råd och stöd till människor i svåra livssituationer.

Chatta eller ring

Chatta med oss helt anonymt direkt på vår hemsida eller ring 116 016 dygnet runt.

Du är anonym

Vi ser inte din IP-adress eller ditt telefonnummer och kommer inte att ringa upp dig.

Chatta eller ring

Chatta med oss helt anonymt direkt på vår hemsida eller ring 116 016 dygnet runt.

Du är anonym

Vi ser inte din IP-adress eller ditt telefonnummer och kommer inte att ringa upp dig.

Vanliga frågor

  • Hur vet jag om min relation är bra eller dålig?

    Det är inte alltid lätt att veta, men om du ofta känner dig ledsen, osäker eller rädd kan det kan det vara bra att prata med någon. Du är alltid välkommen att chatta eller ringa oss om du har frågor om vad en bra relation är, eller om du har blivit utsatt för något som inte känns bra.

  • Vad gör jag om någon försöker pressa mig att göra något jag inte vill?

    Det är inte okej om någon försöker pressa dig att göra något du inte vill. Du har rätt att säga nej. Om du känner dig osäker på hur eller vad du ska säga kan du alltid prata med oss. Vi lyssnar och ger dig tips på hur du kan sätta gränser på ett sätt som känns bra för dig.

  • Kan jag höra av mig fast jag inte blivit utsatt för våld? 

    Ja! Oavsett om du själv har varit utsatt för något eller om du bara har frågor om våld ger vi dig stöd.

  • Kan jag höra av mig utan att mina föräldrar eller kompisar får reda på det?

    Ja! När du hör av dig till oss är du helt anonym och inget du säger kommer att delas med dina föräldrar eller vänner. Det vi pratar om kommer inte att registreras någonstans där andra kan få reda på det.

  • Vad gör jag om jag är orolig för en kompis?

    Om du är orolig för en kompis kan du alltid prata med oss. Vi ger dig tips på hur du kan hjälpa din kompis på bästa sätt.

  • Berättar ni för någon vad jag säger?

    Vi har tystnadsplikt och kommer inte att berätta för någon annan vad du sagt. Om du är under 18 år och säger ditt namn, var du bor och berättar att du är i en svår situation kan vi behöva kontakta kommunen där du bor, så att de kan hjälpa dig. Vi gör aldrig det utan att berätta för dig först.

Frågor om digitalt våld

  • Min kille tvingar mig att ha på snapkartan, är det okej?

    Det är inte okej att någon tvingar dig att dela din plats eller kontrollerar vart du är någonstans.

  • Tjejen jag dejtar skickar massa meddelanden och blir arg om jag inte svarar direkt, är det okej?

    Det är inte okej att någon trakasserar dig med meddelanden eller blir arg på dig för att du inte svarar direkt. Du har rätt att sätta gränser för när och hur du kommunicerar.

     

  • Min pojkvän vill alltid gå igenom min telefon, är det okej?

    Ingen har rätt att gå igenom din telefon eller läsa dina meddelanden utan att du har gett ditt godkännande.

Frågor om sexuellt våld

  • Min tjej blir sur om vi inte har sex, är det okej?

    Ingen har rätt att pressa dig att ha sex om du inte vill. Samtycke är grundläggande i alla sexuella relationer – det ska vara frivilligt för båda.

  • Killen jag träffar tvingar mig att skicka nudes fast jag inte vill, är det okej?

    Det är inte okej att någon pressar dig till något du inte vill göra. Du har rätt att sätta gränser, och att tvinga dig på att skicka nakenbilder är en form av sexuellt våld.

  • Min pojkvän säger att vi måste ha sex för att han ska stanna kvar i relationen, är det okej?

    Det är inte okej att någon försöker manipulera dig till sex genom hot eller påtryckningar. Sex ska alltid vara något som båda vill och är överens om.

  • Vad menas med samtycke egentligen?

    Samtycke betyder att alla är överens om vad som händer och vill samma sak. Det handlar om att ingen ska känna sig tvingad eller pressad till något de inte vill göra. Om du är osäker på vad som är okej eller vad samtycke innebär i en sexuell situation kan du chatta med oss.

Frågor om psykiskt våld

  • Min pojkvän kontrollerar vad jag gör med mina vänner och säger att jag måste välja mellan dem och honom, är det okej?

    Ingen ska försöka isolera dig från dina vänner eller tvinga dig att välja bort människor som gör dig glad. Du har rätt att ha ett eget socialt liv och umgås med vem du vill.

  • Killen jag träffar säger att jag borde äta mindre för att jag måste gå ner i vikt, är det okej?

    Det är inte okej att någon försöker styra din kropp eller din vikt. Du har rätt att känna dig bra i din egen kropp och äta vad du vill utan att känna dig pressad.

     

  • Min partner säger att det är jag som är för känslig när jag blir ledsen, är det okej?

    Det är inte okej att någon försöker få dig att tvivla på dina egna känslor. Du har rätt att vara dig själv och känna det du känner utan att bli nedvärderad.

Frågor om fysiskt våld

  • Min partner tvingar mig att göra saker jag inte vill genom att hota med att slå mig, är det okej?

    Det är inte okej att någon hotar dig med våld för att få sin vilja igenom. Du har rätt att känna dig trygg och respekterad i din relation.

     

     

     

  • Killen jag träffar knuffade mig när vi bråkade, är det okej?

    Ingen har rätt att använda fysisk styrka för att kontrollera eller skada dig. Det är aldrig okej att någon trycker, knuffar eller gör något annat fysiskt våld mot dig.

  • Min pojkvän förstör mina saker när vi bråkar, är det okej?

    Att förstöra dina saker eller skada något för att kontrollera dig är en form av våld och är aldrig okej.